DANMARK vill förbjuda13st hundraser...



Så ser det danska lagförslaget ut



Lagförslaget om förbud av vissa hundraser presenterades i mitten av mars 2010 och kommer med största sannolikhet att bli godkänt och träda i kraft den 1 juli i år. Förutom pitbullterrier och tosa inu, som båda varit förbjudna i Danmark sedan 1991, föreslås det att ytterligare elva hundraser förbjuds:



  1 American staffordshire terrier
  2 Amerikansk bulldogg
  3 Fila brasileiro
  4 Dogo argentino
  5 Boerboel
  6 Kangal
  7 Centralasiatisk ovtjarka
  8 Kaukasisk ovtjarka
  9 Sydrysk ovtjarka
10 Tornjak
11 Sarplaninac

Förbudet gäller all form av ägande, avel eller import av nämnda raser samt korsningar där någon av raserna ingår. Lagen kommer att gälla samtliga hundar införskaffade efter den 15 mars då förslaget las fram. Dessa kan och ska omedelbart omhändertas av polis och avlivas då de påträffas. Vid eventuellt tvivel om ras, framför allt vid fall av blandraser, är det hundägarens ansvar att kunna bevisa med dokumentation att hunden inte har någon av ovan nämnda raser i sig.

För hundägare med hundar som införskaffats före 15 mars 2010 föreslås det att man har en övergångsfas där de äger rätt att behålla sin hund tills den på naturligt sätt ”lämnar in”. Dock ska dessa hundar hållas i koppel om max två meters längd samt vara försedda med munkorg när de vistas på offentliga platser. Hundägaren får inte heller låta någon annan under 18 års ålder rasta hunden och om hunden vistas lös i den egna trädgården ska denna vara försedd med ett 1,8 meter högt stängsel samt speciellt lås.



Vilka raser ingår i muskelhundsgruppen?




De hundar som är på förslag att förbjudas i Danmark under första halvåret 2010 räknas till vad man enligt Danska Kennelklubben valt att kalla för muskelhundar. Denna kategori hundar omfattar både rena kamphundar som avlats för att slåss med varandra, tjurar eller andra boskap samt ett flertal vall- och vakthundar från USA, Sydamerika och Östeuropa. Av de föreslagna raserna är egentligen bara två, de sedan tidigare förbjudna pitbullterrien och tosa inun, rena kamphundar som genestiskt är starkt aggressiva med siktet inställt på att slåss med och döda sina artsfränder. Samtliga hundar är från början framavlade för att få starka vakt-, vall- eller kampegenskaper och gemensamt för muskelhundarna är framför allt att de är muskulösa, har starkt psyke, är mycket uthålliga, har en hög smärttröskel och i många fall inte uppvisar de tecken på att de tänker anfalla som de fl esta andra hundraser gör (att morra, resa ragg, lägga öronen bakåt o s v). Dock har dessa egenskaper hos fl era av raserna, bland annat stafforshire bullterriern som från början stod med på förbudslistan, genom åren avlats bort till förmån för att ge en mer familjeanpassad ras.

Utöver de hundar som eventuellt kommer att förbjudas i Danmark räknas också raserna staffordshire bullterrier, bullterrier, mastiff , fransk bulldogg, dogue de bourdeaux, schäfer, dobermann, rottweiler och en rad andra hundar till gruppen muskelhundar.


JAG blir så trött... om man ska ha en sådan hund, varför inte använda den till det den är
framavlad till... hunden mår ju inte bra... det är vi människor som förstör våra djur.
och för alla andra som verkligen lägger ner arbete....

Likadant med aveln... va inne på blocket förut! varför avla på hundar som inte har stamtavla?
ringer det ingen klocka någonstans? de hundar som inte har det är ju inte godkända enligt skk.
de ska alltså inte få avlas på för de har nått fel någonstans...
men ändå.... blir så trött på alla människor som förstör för alla andra!....

Men visst tyck ni att det är tufft att ha en stor rottis som skäller,morrar o gör utfall..
hur tror ni hunden mår psykiskt?... eller de stackare som går med sina pitbulls, amstaffs, mastiff
blandningar,... och är livrädda varje ggr de möter nån annan för de vet att de knappt kan hålla i sina
egna hundar,.... men det är ju cool att kunna säga till kompisarna att de har just den rasen?!...
Helt sjukt!... jäkla egosar!... använd era hundar. annars kan ni vara utan!
blir så många oskyldiga som åker över kanten pga ER!


UR EN ARTIKEL UR NYASTE NR: AV HÄRLIGA HUND

Särskilda regler gällde för Claus och Terkel på valpkursen. Foto: Katarina Petersén Nielsen
Den amerikanska bulldoggen Terkel fick inte vara med på brukshundklubbens sociala träning. Trots att ett danskt rasförbud ännu inte är klart drabbas hundar och deras ägare i vårt grannland redan nu.

Morten Madsen, 31, och Claus Kruse, 28, är utseendemässigt båda urtypen för de hundägare de  flesta ser framför sig när man pratar om kamphundar: tuffa och lite hårda – precis som de hundar de valt att äga. Men när de berättar om vilka de är och vad de tycker om debatten kring förslaget att förbjuda 13 olika hundraser i Danmark, framstår de som två helt vanliga killar med sunda åsikter och två glada, vänliga och otroligt sociala amerikanska bulldoggar vid sin sida. Samtidigt förstår de att många reagerar på dem och deras hundar. Det är ofta en speciell typ av människor som väljer att köpa en så kallad muskelhund, samlingsnamnet för de hundraser man nu vill förbjuda och där amerikansk bulldogg ingår. Morten och Claus menar att bland muskelhundägarna  finns en överrepresentation av personer som egentligen inte alls borde ha hund.

– Muskelhundar har väldigt starkt psyke och är tuffa mentalt. De kräver både stimulans och tydliga regler när man ska uppfostra dem och det är där problemet ligger, säger Morten, ägare till sexåriga Thia. – Vi har alltid haft stora hundar i min familj så jag är fullt medveten om vilket arbete som krävs för att få en bra och pålitlig hund. Men kanske 70 procent av alla dem som skaffar en muskelhund gör det för att hävda sig, då är det tufft att ha en ras som ser lite farlig ut. Självklart blir det ett problem.

Claus som äger en av Thias valpar, Terkel, 3 år, håller med. Många muskelhundsköpare är unga killar som inte har en aning om hur man tar hand om och uppfostrar den. Och tyvärr har det lett till att man nu vill förbjuda hela 13 hundraser i Danmark.

– Det känns jättetrist om förslaget går igenom, säger Claus. Terkel är en väldigt snäll och trevlig hund. En gång har jag sett honom arg och det var när min lillebror glömt nyckeln och försökte ta sig in genom fönstret mitt i natten. Då skällde han och reste ragg tills han såg att det var brorsan. Annars är han väldigt glad och stabil och han älskar människor. Eftersom jag gillar rasen skulle jag självklart vilja ha  er efter honom, men det skulle bli omöjligt om lagförslaget går igenom. Också Morten är emot ett förbud och menar att det inte är någon lösning. I stället anser både han och Claus att någon form av hundägarkontroll skulle ge bättre effekt.

– Det finns många, betydligt farligare hundraser än dem man vill förbjuda runt om i världen. Och de som vill ha en farlig hund kommer bara att hitta ett ännu värre alternativ, säger Morten. Med en hundägarcertifiering tror killarna dessutom att man skulle förbättra hundägandet rent generellt. För oavsett ras, menar de, kan man få en aggressiv hundindivid om ägaren inte är lämpad.


Det finns de som har cocker spaniel eller tax och som inte heller borde ha hund. Man skulle vinna mer på att utbilda och låta våra hundar vara med på kurser än på förbud och obligatorisk munkorg. Claus vet vad han pratar om. Redan för två och ett halvt år sedan, när Terkel var valp, anmälde han sig till en valpkurs hos DcH – Danmarks motsvarighet till Svenska Brukshundklubben. Tanken var att Terkel skulle få lite social träning och Claus några användbara redskap för att träna uppfostran och lydnad. Inför kursen hölls ett informationsmöte för hundägarna och det var då Claus fick veta att han och hans hund hade andra regler än övriga kursdeltagare.

– Terkel fick inte vara med på alla övningar eftersom han var en muskelhund. Bland annat var han tvungen att ha koppel på all lösträning som sök och inkallning. Och han  fick inte alls vara med på den sociala träningen där valparna släpps ihop och får leka mot slutet av varje kurstillfälle. Både Claus själv och  era av de andra kursdeltagarna tyckte att reglerna verkade underliga och när de frågade var svaret bara att så är det. Den grupp hundar som Terkel enligt DcH tillhör har både kortare stubin och är mer aggressiva än andra hundar. De har inte heller något ”naturligt” hundspråk. Av säkerhetsskäl, både för Terkels egen del (”de andra valparna skulle kunna missuppfatta honom och ’mobba’ honom”) och för de andra valparnas (”Terkel skulle kunna attackera och bita någon utan förvarning”),  fick han inte delta i vissa övningar.

– Det var skönt att även andra reagerade och till och med sa ifrån till kursledaren men det var som sagt bara att acceptera. Fast det kändes väldigt konstigt att vi  fick gå hem eller stå och se på när de andra valparna skulle leka ihop. Terkel behöver den sociala biten precis som alla valpar, säger Claus. Ändå ska Claus vara nöjd med att han trots allt  fick gå en valpkurs, för DcH är inte ensamt om sina regler kring muskelhundar. De har satt sådan skräck i Danmarks befolkning att vissa arrangörer av hundkurser helt förbjuder dem. Och media och samhällsdebatten har gått så långt i vårt grannland att regeringens förslag, trots att utskottet som ombetts att ta fram det till majoriteten är emot ett förbud, med största sannolikhet kommer att godtas till sommaren. Därmed kommer 13 hela hundraser att inte längre ha något berättigande i det danska samhället.






Grannländerna om rasförbud

 

Svenska Kennelklubben – tror inte på rasförbud
I Sverige finns i dag inga förbud mot specifika hundraser men debatten är i gång. På Svenska Kennelklubben är man emot ett förbud mot specifika raser och tror att det är ett dåligt sätt att bemöta problemen med aggressiva hundar i samhället. Man anser inte heller att det finns skäl att klumpa ihop flera raser och benämna dem som kamp- eller muskelhundar utan anser att varje ras har sina egenskaper och att varje ras är individuell.

Liksom på Norska Kennelklubben anser man att det i grund och botten inte är raserna i sig utan hundägarna som är problemet och att vilken hund som helst kan utvecklas till att bli både aggressiv och farlig i händerna på fel person. I stället hänvisar man till Lagen om tillsyn över hundar och katter som redan fi nns i Sverige. Denna ger polisen stora möjligheter att beslagta hundar och fatta beslut om hundägarförbud i de fall det anses lämpligt.

Norska Kennelklubben – förbud för hundar i kamphundsmiljöer

I Norge har man i dag enligt lag förbud av ägande, avel och import av sex hundraser, samt korsningar med desamma. Förbudet baserar sig främst på raser som Justitiedepartementet anser återfi nns i det man kallar för ”kamphundsmiljöer”.

De förbjudna raserna är:
● American staffordshire terrier
● Amerikansk pitbullterrier
● Dogo argentino
● Fila brasileiro
● Tosa inu
● Tjeckisk varghund
Norska Kennelklubben är emot ett förbud av specifika raser och vill inte heller definiera en specifik ”genre” av hundar genom att kalla dem för kamp- eller muskelhundar. I stället ser man varje ras som egen och anser att man bör bedöma farlighet av en hund utifrån de enskilda individerna.

Finska Kennelklubben – inget

I Finland finns inte något förbud mot enskilda hundraser.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0