Vargavinter...

Tidningarnas Telegrambyrå (TT), 2010-11-25 09:27

Kan bli vargavinter även i år

Kan bli vargavinter även i år. Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

 

Kan bli vargavinter även i år. Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Årets vinter kan bli lika kall och snöig som i fjol. Nu liksom då råder ett väderfenomen som medför att kall luft från polartrakterna rasar ner över oss.

På fackspråk beskrivs fenomenet som att den Nordatlantiska oscillationen är inne i en negativ fas (NAO-).

Före fjolårsvintern hade detta inte inträffat på åratal. Då var standardläget i stället att NAO var inne i en positiv fas med varma sydvästvindar som gav milda, nästan snöfria vintrar i Nordeuropa.

- Nu ser det ut precis som förra vintern. Fortsätter det betyder det kyla. Men man vet aldrig när det vänder, säger meteorologen och forskaren Per KållbergSMHI till Sydsvenskan.

Meteorologer världen över diskuterar nu om den negativa fasen håller i sig. Den startade i december 2009 och har bestått sedan dess, vilket är den längsta perioden på 40 år, enligt Sydsvenskan.

- Det fascinerande är att man känt till det här fenomenet väldigt länge men har ingen aning om varför det uppstår, säger Per Kållberg.

Natten till torsdagen sjönk temperaturerna över hela Sverige samtidigt som blåsten och snöandet i södra Sverige minskade i intensitet.

Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen hade i går minus 36,6 grader - säsongens hittills lägsta temperatur, enligt SMHI. Det är dessutom den lägsta novembertemperaturen i Sverige sedan 1995, då det var minus 37,0 grader i Vuoggatjålme i mellersta Lappland.

Det mycket kalla vädret består enligt SMHI gott och väl över veckoslutet, med sträng kyla längst i norr.

SMHI bibehöll klass 2-varningen, den näst högsta varningsnivån, för höga vattenflöden i Ljungbyån och Lyckebyån.

Snöfallet fortsatte att orsaka halka på många vägar i Syd- och Mellansverige. Även i Jönköpings län var det halt men inga allvarligare trafikolyckor inträffade, enligt polisen.

I Kalmar län krockade en lastbil med en postbil på riksväg 35 utanför Gamleby, men inga människor skadades.

- Det är halt i hela länet, sade länsvakthavande polisbefälet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0