Hirschprung...

Vad är Hirschsprungs Sjukdom för något? En kort beskrivning...

Hirschsprungs Sjukdom är en medfödd missbildning i tarmens eget nervsystem. Hirschsprungs Sjukdom drabbar oftast den sista delen av tjocktarmen. De drabbade är oftast små barn, och upptäcks oftast väldigt tidigt. Barnet kan även ha sjukdomen en tid innan den upptäcks.

Den sjuka tarm-biten saknar de celler, "kramarceller" som ser till att bajset kan matas fram genom tarmen. Kramarcellerna heter egentligen Ganglieceller. Den sjuka tarm-biten bildar ett hinder eftersom den saknar förmågan att slappna av och låta innehållet passera. Området ovanför den missbildade biten tarm töjs ut av bajs som inte kan passera.  

En frisk person har de så kallade "kramarcellerna" i hela tarmsystemet. Hela tiden sker en vågrörelse där tarmen drar ihop sig och slappnar av för att avföringen ska kunna matas fram och igenom för att passera. Denna vågrörelse heter Peristaltik.

Följden blir förstoppning, när en bit av tarmen inte rör på sig ordentligt eller inte alls. Det kan dröja mycket lång tid mellan de gånger när barnet bajsar, vissa barn kan inte bajsa överhuvudtaget.

Hirschsprungs Sjukdom är en allvarlig sjukdom som obehandlad kan leda till en besvärlig tarminfektion sk. Entercolitis och att tarmen brister av bajset som fyller ut tarmen. I värsta fall kan följderna av Hirschsprungs Sjukdom leda till döden. 

Som tur är upptäcks sjukdomen oftast väldigt tidigt, redan under de första levnadsdygnen, eftersom barnet inte bajsar som det ska. Att barnet bajsar som det ska är en av de saker som personalen på BB noga ska kontrollera. 

Hirschsprungs Sjukdom korrigeras genom operation och majoriteten av barnen blir helt friska.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0